Geluidsterreur , het wordt te gek!!!! Helaas door het hele land.

Aan de bestuurders van de gemeente Eijsden- Margraten,

in het bijzonder aan wethouder …

en ook aan de handhavers cq politie en BOA’s in de gemeente

Ik wil u vragen om te handhaven en om handhaving minder nodig te maken door goede voorlichting.

Geluidsoverlast in de wet: regels en normen

Geluidsoverlast kan gezondheid en woongenot schaden. Daarom zijn er regels en geluidsnormen. Bijvoorbeeld voor verkeer, luchthavens, evenementen en het spoor. Overheden en bedrijven als Schiphol brengen de geluidsbelasting regelmatig in kaart.

Bovenstaande betreft niet zo zeer de overlast op kleinere schaal, namelijk van privéfeestjes die al of niet zonder vergunning in de woonwijken worden gevierd. Om burenruzies te voorkomen en de gang naar de rijdende rechter eveneens adviseert de overheid op het internet:

Afspraken maken over geluidsoverlast door buren

Buren moeten normale leefgeluiden van elkaar accepteren. Bijvoorbeeld:

  • spelende kinderen;
  • hoesten;
  • overdag stofzuigen;
  • dichtslaan van deuren.
  • Probeer eerst samen afspraken te maken. Bijvoorbeeld over tot hoe laat uw buren klussen of muziek draaien. Over dieren, zoals blaffende honden. Of over geluiden in de tuin.


** Wilt u een feest organiseren in uw bedrijf en u wilt daar meer geluid produceren dan op grond van het activiteitenbesluit is toegestaan? Dan moet u een kennisgeving doen. U kunt maximaal 12 keer per jaar een kennisgeving doen.

In het vrolijke Limburg wordt graag een feestje gevierd. Daar is natuurlijk niets mis mee, tenminste, zolang de een zijn vreugd niet het leven van de ander moeilijk maakt.

Dat is in de gemeente helaas in toenemende mate het geval. Ik doel hier met name op de geluidsoverlast, beter gezegd lawaaioverlast waarmee de evenementen en vooral ook de feestjes in de privésfeer gepaard gaan.

Ik zal verder enige voorbeelden geven maar allereerst wil ik wijzen op het bestaan van fatsoensregels en de wet en regelgeving.

Je leert als kind dat je niet midden op straat langdurig staat te schreeuwen, je zet je radio niet zo hard dat de buren die kunnen verstaan, binnen spreek je zachter dan buiten. In de wachtkamer spreek je eventueel zachtjes met elkaar, in de bibliotheek fluister je, in de kerk en bioscoop en tijdens een theatervoorstelling houd je je vooral je mond.

Voor de mensen die niet uit zich zelf rekening kunnen houden met hun omgeving liggen zijn er wetten met regels die regels zijn gemaakt om geen onnodige inbreuk te maken op het comfort van mensen in hun eigen huis en tuin.

Het gaat simpelweg om het respecteren van de ander.

Samenleven is geven en nemen maar: Wat is acceptabel, hoe ver mag je van een ander verwachten dat hij je tegemoet komt?

Er zijn richtlijnen voor wat acceptabel is. Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden. Dus je mag ’s nachts muziek draaien, maar dan op een geluidsniveau dat de buren nog kunnen slapen.26 jan. 2020

Hoe laat moet het stil zijn bij de buren? Dit zijn de normen:

’s avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. ’s nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Hoeveel herrie mag je maken in een woonwijk?

Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo maghet geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), ’s avonds 45 decibel, en in ’s nachts 40 decibel zijn.

Als inwoners zich aan de boven geschetste normen houden is er pais en vree.

De meeste overlast komt van feesten gericht op jonge mensen. Er is iets vreemd aan de hand met de bedieningspanelen van de hedendaagse geluidsinstallaties: gedurende evenementen kan de muziek wel luider gedraaid worden maar terug naar zachter is lijkt het onmogelijk.

Zwak dat nu niet meteen af door te zeggen … vroeger toen wij jong waren…… Muziek was vroeger wezenlijk zachter en met name de bassen dreunden niet zoals tegenwoordig geliefd.

Als mensen hun eigen oren en gezondheid daarmee willen tarten weet ik dat ik dat niet kan tegenhouden. Doe het in een speciale geluiddichte ruimte en ik klaag nergens over.

Zelfs al ben ik bang dat het zorgpersoneel over 30 jaar merendeels doof zal zijn.

Het is hun keuze.
Ander argument: jeugd zoekt nu eenmaal de grenzen op.

Ja dat klopt en daarom moet je grenzen dus niet steeds opschuiven want dan komen ze nooit bij die grens. Vandaar en dus regels, wetten en handhaving. Handhaving is geen synoniem voor politiestaat maar staat voor het waarborgen van veiligheid en respect.

En de handhaving schiet te kort. De handhavers zijn slecht bereikbaar, zijn er niet vaak genoeg en zien ook nog te veel door de vingers.

In de karnavalstijd gaan er stoeten door het dorp, een vrolijke traditie, en ja … die hoor je van verre. Natuurlijk niet erg. Een andere zaak is het wanneer er een lichtjesstoet door het dorp een uur staat warm te worden voor de huizen geluidsapparatuur zo hard dat de ruiten in de sponningen trillen, kopjes op de schoteltjes dansen en dat alle huisdieren drie dagen van slag zijn en je als toeschouwer in de straat bij een geluidsniveau van 120 db elkaar onmogelijk nog kunt verstaan.
Veel burgers klagen tegen elkaar maar horen dat er echt gecontroleerd is en gewaarschuwd door de handhaving, of ze zeggen ” dat hou je toch niet tegen, niets aan te doen”.

Karnaval, weidefeest, Atzeparty, dat zijn in elk geval wel nog feesten die vergund worden.
Ik beperk mij even tot Eckelrade omdat ik daar woon
maar toch …. Waarom moet ik in Ecklerade het gedreun van een huisfeestje in Banholt kunnen voelen en horen? Er is toch een verschil tussen hard, TE hard en VEEL TE hard?

En nu kom ik op de privéfeestjes daar is een trend zichtbaar:

Deze zomer vond ik een strookje in de brievenbus

x en y en z hebben een maand geleden ons examen gehaald en wij willen dat aanstaande zaterdag vieren. Het zal duren tot 3 uur in de nacht.
Wij hopen op uw begrip.

Het adres was 100 meter verderop. Omdat we al meer van die luidruchtige feestjes hebben meegekregen ben ik die ochtend naar de jongens toegegaan om hen te feliciteren en een mooi feest te wensen. Er werd een professionele geluidsinstallatie geplaa t, er kwameen echte DJ.in de tent.

Dat ik de luide muziek zal horen, daar kan ik nog me leven maar willen jullie wel de bassen na 11 uur zo draaien dat de vloeren bij ons niet trillen en wij gewoon kunnen slapen? Dan zijn we allebei tevreden.
U raadt het al: het verzoek bleek aan dovemansoren gericht:

Mijn hartslag ging zodanig omhoog – niet van ergernis maar omdat die boenkeboenkebassen dat nu eenmaal veroorzaken. Ik werd er naar van.

Slapen bleek volkomen onmogelijk ook al hadden we met het warme weer de ramen gesloten.

Om half 12 belde ik naar de gemeente
De BAAs zijn allemaal buiten dienst bel de politie

Politie: fijn en goed dat u zelf al contact heeft gezocht met de jongens. U heeft gelijk dat mag zo niet we sturen iemand langs!
Half 2… er is niets gebeurd. Wederom politie gebeld: Ja sorry, uhh in Gulpen is ook wat met een feestje we zijn onderbezet, het gaat niet lukken.

kunt u dan morgen toch even een praatje houden met de feestvarkens?
Nee, dat kan niet want dan hebben we de overtredingen niet zelf geconstateerd.
Maar er zijn toch getuigen genoeg?

Dit schept een precedent.

De volgende dag heb ik nogmaals gebeld en om een gesprek met de wijkagent verzocht.
Die belde, begreep de situatie maar zei machteloos te staan omdat tegenwoordig ook de ouders achter de jongeren staan. Het fatsoen lijkt te verdwijnen. De enige oplossing is, zo zei hij, dat mensen veel vaker hun klachten bij de gemeente brengen. Alleen dan zal de handhaving prioriteit gaan krijgen.

Als dat zo is moeten burgers ook wel het idee hebben dat zij veilig kunnen klagen en dat het zin heeft om te klagen. Dat is nu niet het geval. Dorpsgenoten vinden het erg lastig om slecht gedrag van anderen openlijk af te keuren.

Niettemin vertelde de postbode mij een week later dat zij van zeker 10 mensen in de straat gehoord hadden dat zij de politie hadden gebeld die bewuste avond.
Van een ander adres ging een aardig gesteld briefje naar het dorpsblaadje maar de redactie durfde het niet te plaatsen want wilde onpartijdig blijven.

En ja, afgelopen week overkwam ons weer zoiets
in een pand met een leegstaande loods werd weer een verjaardag gevierd. We vonden weer een strookje in de bus. ” want bij een feestje hoort natuurlijk muziek…”
met telefoonnummer dit keer.
Ik belde en vroeg hoe hard ze dachten dat de muziek zou staan als ze veronderstelden dat zelfs wij er last van konden hebben?

Dichterbij de locatie ligt juist een oude buurman op sterven.
“o maar die vind het niet erg hoor dat wij een feestje vieren, we hebben het gevraagd”

Ik heb navraag gedaan, mensen op de Linderweg worden regelmatig gek van de vele feesten in loodsen etc. Als mensen het op tijd weten wijken ze soms it naar een hotel.
Mensen die een b en b hebben zitten met een probleem tegenover hun gasten.

Er wonen nog meer jongvolwassenen bij hun ouders, ik zie de jeugd graag, gun hen alle goeds, maar het begrip dient wel van twee kanten te komen.
Het is absurd dat mensen op kosten gejaagd worden en hun huis iit moeten vluchten omdat iemand feest viert.
Daarbij gat het om vrijstaande huizen, dus de volumeknop moet gewoon naar omlaag gedraaid worden.

Wat gaat de gemeente doen. ?
Het probleem is landelijk maar dat is geen reden om het te negeren!

De Nederlandse leeuw zegt IK ZAL HANDHAVEN!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.