Zwarte Piet is kleurecht

Vieren racisten Sinterklaas?

Het gezeur over onze Nederlandse zwarte Piet zit mij hoog. Ik zet gewoon wat zaken op een rijtje.

Allereerst: De VN moet zich eerst maar eens bezighouden met het oplossen van echte problemen zoals daar zijn de gruwelregimes in Afrika waardoor duizenden zwarte mensen op de vlucht zijn , de hongerdood sterven en wat niet al. Verder hebben we de slachtoffers van de machtsstrijd in Syrië en de verschrikkingen in Palestina om er maar een paar te noemen.   mensenrechten

De VN ziet, zo lijkt het, machteloos toe maar voor het oplossen van dit soort conflicten is deze organisatie opgericht.

De klacht aangaande de Nederlandse Sinterklaasviering had lachend terzijde gelegd moeten worden en als: dat behoort niet  tot ons werk   moeten worden afgedaan.

Wie zijn de tegenstanders van Zwarte Piet?

Het initiatief ligt bij een heel klein groepje zwarte of minder zwarte mensen die afstammen van een familie die ooit door slavernij uit Afrika naar Midden-Amerika is verscheept. Let wel: Ik heb nog niemand uit dat groepje horen zeggen dat ook de nazaten van de destijds zwarte verkopers in Afrika, die dus hun zwarte oorlogsbuit verkochten aan blanken in plaats van deze zwarte mensen te vermoorden of zelf als slaaf te houden, hun excuus moeten maken aan de bevolking van Suriname.

Ik zou dat overigens zelf belachelijk vinden. Zomin als ik persoonlijk bewonderd hoef te worden in het buitenland omdat Louis van gaal een goed uitpakkende beslissing neemt of dat Robben een geniale voetballer is, voel ik mij verantwoordelijk voor de wandaden van mijn mogelijke voorouders uit de 17de eeuw.

We vinden toch ook tegenwoordig dat we het kinderen van NSB-ers niet zo moeilijk hadden mogen maken? Zij konden het niet helpen dat hun ouders……

Het is mijn verantwoordelijkheid mijn kinderen tot goede mensen op te voeden en dat lukt al menig ouder niet. Ik ben niet verantwoordelijk voor het gedrag van mijn ouders  of nog verdere voorouders.

Slavernij is een afschuwelijk instituut. In de tijd van de VOC en door de hele geschiedenis zijn ook veel blanke mensen slaaf geweest. De horige boeren, de arme lieden die als misdadigers naar Australie verbannen werden en…nederlanders geroofd  door de barbarijse zeerovers .de lijst is akelig lang. Het heette niet allemaal slavernij maar was het in praktijk wel.

Als je die beschaving niet kunt opbrengen blijf je hangen in een cultuur van eerwraak  en gaat alle ellende door tot in het zoveelste geslacht. Dat is de haard van de meeste oorlogen in de wereld, er is altijd wel een aanleiding te vinden in het verleden die je kunt oppoetsen om mensen tot oorlog op te hitsen.

Het groepje Surinamers dat zich zo verongelijkt gedraagt in de zwarte Pieten oorlog is maar heel klein ook een minderheid van de zwarte Surinamers. Hebben ze het slecht? Welnee. Worden ze gediscrimineerd? Best mogelijk dat ze gepest worden door sommige individuen maar er is geen sprake van gelegaliseerde discriminatie op grond van huidskleur. Er is wel positieve discriminatie geweest in de vorm van geldelijke steun van mensen in en buiten de Surinaamse grenzen.

Zelf kwam ik als stadskindje van bijna 8 in een dorpje wonen en tot overmaat gingen met ouders ook nog scheiden en we hoorden niet bij een kerk. Wat doen kinderen? Wat doen mensen? Het is niet fraai, en ik bestrijd het waar ik kan , maar pesten is een alomtegenwoordige eigenschap van mensen.

Als ik zwart geweest was hadden ze me me vast en zeker met mijn huidskleur gepest maar ik werd uitgescholden met: Lange en met eindeloos veel rijmpjes op mijn naam. Hadden de scheldende kinderen een hekel aan lange kinderen of aan mijn naam? Nee, maar ik was een buitenbeentje zonder het te kunnen helpen was ik een beetje anders dan zij, Heb ik er onder geleden? Een beetje. Pesten is erg. Als ik een andere naam had gehad, zou ik dan niet gepest zijn? Hou toch op! Het zat niet in de naam maar in de pestkoppen. Er werden zelfs wel eens kinderen voor zwarte Piet uitgescholden terwijl ze  een blanke huidskleur hadden. Denk daar maar eens over na!

Kinderen pesten om het pesten. Dus als er geen zwarte Piet met Sinterklaas meeloopt worden zwarte kinderen ook gepest dooreen klein groepje nare witte kinderen. Pesters hebben maar heel weinig tijd nodig om een leuk handvat te vinden, het is hun natuur. Die kinderen moeten worden opgevoed en misschien soms ook hun ouders. Het feit dat er hier ook mensen onheus worden bejegend en er ook Nederlanders rondlopen met bedenkelijke ideeën over o.a. gekleurde mensen , betekent niet dat Nederland een racistisch land is. Het feit dat we hier openlijk deze problemen aan de kaak kunnen stellen is al een bewijs van het tegendeel.

Ik ben de afgelopen 2 jaar spontaan om mij heen gaan vragen aan bekende en onbekende zwarte en gekleurde mensen hoe zij in dit zielige Klaagverhaal staan. Veruit de meesten ergeren zich net zo aan dit zielige gedoe van een stel gefrustreerde klagers als ik. In Suriname vieren wij het ook. Zwarte Piet is juist iemand tegen wie de kinderen opkijken. Zwarte Piet speelt helemaal niet de rol van slaaf van Sint….Hij is prachtig gekleed en is de intelligente eerste assistent van de Sint.

Waarom is Sinterklaas eigenlijk wit? En een man?  Waarom een man met een baard? Waarom Piet en geen Petronella? Waarom wordt er een paard misbruikt? Is het een hengst of een merrie?  Waarom vaart hij in  een luchtvervuilend schip? Waarom een schip en geen vliegtuig of vrachtauto?  Waarom is de Sint een bisschop? Allemaal leuke zaken om dicriminatiestrijd mee aan te wakkeren.

Andere feiten

Aan de CVN vrouw is uitgelegd dat Zwarte Piet kleine stoute kinderen slaat. Ooit in de tijd dat slaan nog bij de normale opvoeding hoorde hing die dreiging in de lucht. Noemen we dat tegenwoordig de pedagogische tik? Overigens heb ik nog nooit gehoord dat er werkelijk geslagen werd.

Sint Nicolaas is in de Christelijke traditie een held van heel lang geleden ver voor de uitvinding van de VOC slavenhandel, met wonderen en veel goede daden op zijn naam Hij werd aanbeden door ongeveer alle mogelijke beroepsgroepen en dan ook nog door reizenden,  huwbare meisjes, zieken en kinderen.

Vanwaar die verering? Allerlei studies hebben uitgewezen dat de Sinterklaasverering nog veel en veel ouder is. De Germanen, ja sorry ze konden het niet helpen, waarschijnlijk waren ze allemaal wit, vereerden deze figuur al. Toen heette hij anders.  De romeinen hebben  God Wodan in hun eigen rijtje heiligen gezet….. en van naam veranderd. Wodan de oppergod zo ongeveer, met zijn wapperende lange haren, de God die bijgestaan werd door dag en nacht, zwart en wit , wit paard en raaf en zwarte man, de God die bepaalde of de mensen en hun leefwereld vruchtbaar zouden zijn. De roe was het instrument waarmee de voorspoed gebracht werd….. een tikje met de roe stond dus voor iets goeds.   Een stout kind kon dus door een tikje met de roe ook weer op het rechte/ vruchtbare pad worden gebracht.  Dat is wel iets anders dan mishandelen of kastijden. En die schoorsteen dan?

In welhaast alle oude culturen wanen de mensen de Goden boven de aarde en contact verloopt via rook……door de schoorsteen ja. Offeren door verbranding is dus effectief ….rook stijgt op en de zegen van boven valt naar beneden in de vorm van regen en zon of een goede oogst.  De god was in staat je te zien ook in het licht van de maan of misschien was de maan zelf wel een verschijning van die almachtige.  In elk geval is in al die oude culturen, de smid , een meester van het vuur een ontzagwekkend man.

Het feest was onuitroeibaar dus werd het omarmd de nieuwe burgers mochten in het Romeinse rijk hun eigen feesten blijven vieren…..zo houd je mensen tevreden

Ja maar, dat was toen. Waarom heeft die roetzwarte man zo’n mooi pak aan dan?

Sinterklaasfeest…. Door allerlei volksonderdrukkers vaak verboden.(het was soms strafbaar met een schoen in de hand of een taaitaaipop over straat te lopen in december!) Het mocht eindelijk weer openbaar gevierd worden aan het eind van de 19de eeuw. Er werd een intocht bedacht…..vervanging van de louter katholieke processie. Poppenkast. Mooie kleding dus. Een bisschop droeg altijd al dure mooie kleren …..dus zijn assistent moest ook mooie kleren dragen. Niet zozeer omdat hij geminacht werd. De Surinaamse vrouwendracht dankt haar ontstaan aan het feit dat de verleidelijkheid van de prachtige slavinnen vooral niet mochten opvallen…..soepjurken moesten zij dragen. Vol trots hebben deze vrouwen daar later iets prachtig uit gemaakt door prachtige stoffen te gebruiken. echte slavendracht

Heb ik ooit gehoord dat de rechterhand van koningin Beatrix of nu koning Willem Alexander gediscrimineerd wordt of geminacht…..hebben deze mensen een slavenrol of zijn ze benijdenswaardig? Volgens mij lieden van aanzien en goed betaald. Zo ook zwarte Piet.

Kinderen hebben ontzag voor de zwarte knecht. Knecht??? Ja helper…..

Als dat woord een probleem is (hoewel ook verwant met het woord ridder , het Engelse Knight. Een ridder was ook een onderdaan/helper van de koning) dan vervangen we dat of we leggen het beter uit.

Inderdaad zijn er wat plaatjes uit de schenkmantijd waar Zwarte Piet een keten draagt … verkeerd soort Romantiek …. Doen we niet meer. Zie het in de tijd, Hoeveel zwarte mensen zag een gewone Nederlander toen in zijn leven? Meestal nul.

Wat is nu de kijk op zwarte Piet van de Nederlandse kinderen?

Zwarte Piet is een hele belangrijke man. Het zwart is geschminkt want zo zwart is niemand. Door de schoorsteen zouden die mooie zwarte kleren zwart worden. Zwarte piet kan net als Sinterklaas dingen die een normaal mens niet kan. Je wordt niet als zwarte piet geboren…. Er zijn geen pappa pieten mamma pieten baby pieten of grootouderpieten. Als je geluk hebt mag je naar de zwarte Pieten opleiding daar kun je dus heel veel leren. Zwarte Piet heeft een prachtig  leven, een beetje zoals een topvoetballer: een carrier die niet zo lang duurt maar vorstelijk betaald wordt en het seizoen duurt geen 1w maanden. De hoofdpiet is onwaarschijnlijk slim en intelligent. Zonder hem kan de Sint het wel vergeten. Hij heeft de beschikking over een heel leger van andere zwarte Pieten daaronder zijn domme en slimme Pieten. Pieten zijn net mensen.

En waarom moeten ze zwart zijn en blijven. Zwart heeft te maken met verduisteren. Als ik mijn gezicht roetzwart maak, herkent mijn eigen dochter me niet eens. Een zwarte Pieten outfit zonder stevige schmink kan mijn identiteit niet verhullen. Zonder de anonimiteit van de bisschopskleding met baard en pruik kan de Sint zijn werk niet doen kinderen en  volwassenen de les lezen en op de korrel nemen belachelijk maken en cadeautjes brengen zonder afzender) zonder zwart kan Piet zijn werk niet doen.

Sinterklaasviering heeft te maken met magie. Het gaat om het geloof in de Sint. Dus blijf van het fenomeen zwarte piet af want in Nederland hebben we geloofsvrijheid.

Je hoeft niet te geloven wat ik geloof maar je mag  het mij niet verbieden! Ik wil niet in Voodoo poppetjes geloven!

Nu nog iemand zoeken die weet hoe hij dit verhaal aan de VN moet uitleggen. Sinterklaasgelovers hebben dat nooit nodig gevonden maar misschien moeten we de bisschop er toch een keer op afsturen met Pieten en kinderen.

 

Zwarte piet heeft niets met de slavernij te maken

Vrouw /carnaval/dicriminatie

Waarom wonen deze surinamers hier? Vrije keuze. Ze hadden ook in Suriname mogen blijven

Zouden ze het in Afrika beter hebben

 

En laat iemand van dat antipieten comité mij nou eens onder het genot van een heerlijk etentje (avondje) komen uitleggen waaraan je kunt oordelen f=dat wij in een racistisch land leven.

Een handjevol gefrustreerde zwarte mensen is niet representatief  voor de mening van 10 ontevreden mensen schreeuwen harder dan 1 miljoen tevreden mensen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.