het geslacht in de taal

Ik ben een vrouw. Daar ben ik niet trots op, noch schaam ik me ervoor. Ik ben wie ik ben.
Voel ik me meer of minder vrouw dan een ander, meer of minder man dan een ander? Ik heb geen idee. Ik ben wie ik ben en toevallig of niet toevallig: een vrouw.

Vrouwen zijn mensen en mannen zijn mensen. De een niet meer of minder dan de ander. Maar er zijn verschillen. Het zijn niet altijd zulke grote verschillen maar ze zijn onweerlegbaar.
Dat is goed en fijn voor de soort, voor het voortbestaan van de soort. Verschillen tussen de mensen onderling zijn trouwend ook noodzakelijk. Wat zou er van ons terecht komen als iedereen dezelfde talenten bezat en dezelfde wensen. Zoals in een mierenhoop de verschillende taken verdeeld zijn, net als in een bijenvolk of zelfs in een voetbalteam en in een doorsnee huishouden maakt de mens gelukkig veel gebruik van de verschillen tussen de individuen.

Er bestaat zoiets als de vrouwelijke natuur en de mannelijke natuur. Dat heeft niet te maken met het dragen van een rok of een broek…. hoge hakken of lange haren. Vraag het aan jonge ouders die een verjaardagsfeestje organiseren voor zowel een dochtertje als een zoontje; de sfeer is anders.

Zou dat niet zo zijn dan zou ook geen enkel individu met recht kunnen zeggen dat hij of zij in een verkeerd lichaam zit. Hoewel ik daar persoonlijk sowieso aan twijfel geven zulke uitspraken de verschillen tussen mannen en vrouwen wel duidelijk aan.
Als we mensen door medisch en plastisch chirurgisch ingrijpen van geslacht veranderen waar om moeten de woorden die aangeven of iemand een vrouw danwel een man is dan worden uitgewist.

Waarom zou het vernederend zijn om lerares genoemd te worden of boerin in plaats van leraar of boer. We vinden het toch ook handig om te weten of we het over een vader of juist een moeder hebben? Het is toch niet erg om een verschil in benaming te maken tussen een oma en een opa, een oom en een tante, een vriend en een vriendin.
In de ontwikkeling van de taal hebben mensen door intelligentie deze onderscheidingen in de taal aangebracht. Is dat discriminatie in de kwade betekenis van het woord? Is een zangeres minderwaardig aan een zanger, een danseres aan een zanger? Laten we trots zijn op de taal en onze hoedanigheid. Gewon fier jezelf zijn. Een rotwijf is een vrouw, een klojo een man een serpent is een vrouw een dief is een man, een dievegge een vrouw.
In plaats van mensen in onwetendheid te laten over het geslacht moeten we het onderling respect bevorderen. Maak gebruik van de verschillen, we hebben ze nodig!

Een vrouw is nu eenmaal minder spierkrachtig en kan doorgaans een kind baren en de borst geven. De medicijnen voor man en vrouw moeten op het geslacht worden aangepast. At ligt niet aan de taal maar aan het wezen van de man. Daar proberen een rol in te spelen door de betekenis van woorden van bovenaf te veranderen of zelfs uit te wissen is betuttelend en dictatoriaal.

Afgelopen jaren hebben de taalkundigen ook al vogelnamen veranderd. Waar halen ze het recht vandaan? Is de taal alleen van commissieleden. Waarom mag dat kleine vogeltje ineens geen roodborstje, winterkoninkje meer heten?
Roodborst brengt mij a snel bij een adelborst, winterkoning bij een verhaal over koning winter. De aardbeien mod=gen binnenkort vast geen zomerkoninkjes heten, zomerkoningen???? Ogf zomerkoninginnetjes.

Blijf verdikkeme met je ….van onze taal af!!!

Laat de commissie zich liever inzetten voor ondubbelzinnig taalgebruik en het onderwijs daarin. Het woordje hun en hen….. wordt steeds vaker vervangen door ze.

Lastig voor buitenlanders die onze taal leren.
Wie naar slechte radio en tv luistert wordt ermee besmet.
Niemand zal zeggen “ I told they to stop this film

Het moet zijn THEM
“Ik heb hun gezegd …..”

maar tegenwoordig steeds vaker:
Ik heb ze gezegd en zelfs al Ik heb zij gezegd….

Ben je bewust dat …..
Nee!!!

Wees je ervan bewust

U denkt bij UZELF en ik bij MIJZELF, en de koningin bij ZICHZELF

U verbaast U, …….. en niet zich
Dat is net zo raar als : Ik vraag u af…….

Hij verbaast zich
ik verbaas mij

Taal verandert, er komen woorden bij voor nieuwigheden, dat is normaal en leuk. Maar de verkiezing van het woord van het jaar is onzinnig en niet representatief voor de mening van alle Nederlanders. Weg met dat geneuzel over het wegmoffelen van het geslacht van een woord.
Voetbalsters, zwemsters Iedereen mag weten dat dat geen mannen zijn!
Een levende taal heeft verzorging nodig en dat is ONDERWIJS!

Hoe beter je je eigen taal beheerst hoe makkelijker je ook een andere taal tot in de finesses zult kunnen leren spreken en verstaan. En taal is een belangrijk bindmiddel voor de mensheid.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.